De Europese Commissie wil met haar 5G-actieplan dat elke lidstaat tegen 2020 een stad voorstelt waar 5G mogelijk is.
Er zijn nog geen officiële tijden gemeten, maar volgens Agoria zou 5G 100 keer sneller zijn dan 4G. Veel meer gebruikers zouden tegelijk op het 5G netwerk kunnen. Daarnaast zou er een veel hoger datavolume per gebied gebruikt kunnen worden, waardoor het bereik van 5G veel groter zal zijn. Met 5G krijgen we een stabielere en meer betrouwbare verbinding dan we gewend zijn.
Hier worden de verschillen tussen 4G en 5G nog eens weergegeven.
Volgens het protocolakkoord dat de Brusselse regering gesloten heeft met Telenet, Proximus en Orange wordt Brussel tegen 2020 de eerste Belgische stad met 5G. Hiervoor moet Brussel zijn huidige stralingsnormen wel aanpassen. Deze zijn volgens Agoria momenteel nog vijftig maal strenger dan de internationale standaard.
De Brusselse normen zijn vastgelegd in de ordonnantie van 1 maart 2007 (betreffende de bescherming van het leefmilieu tegen de eventuele schadelijke effecten en hinder van niet-ionische stralingen) en het besluit van 30 oktober 2009 ( van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende bepaalde antennes die elektromagnetische golven uitzenden).
Volgens het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) wordt de Brusselse norm cumulatief toegepast over alle bronnen in plaats van per operator of per antenne, waardoor deze in de praktijk veel strenger is dan de normen in het Vlaams en Waals Gewest.
Wanneer men in het Brussels Gewest een GSM 900 MHz antenne installeert, impliceert dit voortaan dat een operator maar recht heeft op 1,5 V/m terwijl dit in Vlaanderen of Wallonië 3 V/m is. Het grootste verschil is het feit dat de norm te Brussel alle invloeden van alle netwerken gezamenlijk bepaalt, terwijl de andere gewesten de invloed per antenne per operator evalueren (aldus het BIPT).
“We steken het niet onder stoelen of banken. We zijn uitermate tevreden van jullie en jullie online platform. Het feit dat jullie systeem in eerste instantie automatisch data
verwerkt, spaart me veel tijd uit. Op basis hiervan stellen jullie
periodiek optimalisaties voor en dat ik dan altijd zelf kan
beslissen wat ik met jullie adviezen doe, is heel belangrijk."
"We werken nu 10 jaar samen en zoals de samenwerking nu loopt, zou ik er 100 procent nog eens 10 jaar bij doen."
Bart Motte, IT manager hardware