De Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM) start de voorbereiding van een nieuw datamonitoringsysteem om afval- en materialenstromen op te volgen.
Het monitoringsysteem moet de productie van afvalstromen meten om nadien de stromen te kunnen traceren in het recyclageproces. Met als doel de toepassingen van verschillende stromen in nieuwe producten in kaart brengen.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, die 2 miljoen euro vrijmaakt voor het nieuwe systeem, verklaart dat de huidige metingsystemen “niet toereikend genoeg zijn om de uitdagingen van het materialenbeleid en de circulaire economie te meten.”
Afvalbedrijven centraal in het nieuwe systeem
Tot nu toe werd de data ingezameld door de gemeenten voor het huishoudelijk afval en door de individuele bedrijven en ondernemingen voor het bedrijfsafval. Met het nieuwe systeem zouden de verschillende bedrijven actief in de inzameling en verwerking van afval de data moeten verzamelen. Enkel deze bedrijven zullen dus bevraagd worden, wat volgens de minister moet leiden tot een betere datakwaliteit.
Voor gemeenten en bedrijven betekent dit minder administratieve last, zegt de minister, die “bovendien betere data en feedback over hun prestaties zullen ontvangen”.
Eerste rapportering voor 2022
OVAM werkte in 2020 een eerste 'proof of concept' uit. Dit concept wordt nu getest met de afvaldata van 2019 om het komende jaar transparantie, dataveiligheid en compatibiliteit met andere systemen te waarborgen. De eerste rapportering staat gepland voor 2022.
Naast de 2 miljoen euro krijgt OVAM ook 1,4 miljoen euro extra middelen via het Europese C-Martlife project dat door de OVAM gecoördineerd wordt.
"Een groot voordeel van onze samenwerking is jullie eerlijke aanpak en communicatie. Alle analyses worden duidelijk toegelicht en jullie houden je aan alle afspraken. Dit gaat zelfs heel ver: dit telefonisch interview was gepland rond 16u en kijk, ik werd 2 minuten voor vier opgebeld…"
Kristof Vandeweghe, CEO Bomedys