De nieuwe fabriek, mede gefinancierd door SRIW (Société Régionale d'Investissement de Wallonie), moet jaarlijks 40 duizend ton aan PET recycleren. De oude PET-flessen, afkomstig van de Belgische consumentenmarkt, worden geleverd door Fost Plus en gerecycleerd tot nieuwe PET of r-PET flessen. De bouw start in oktober 2021 en wordt voor december 2022 afgerond.
Positief voor onze lokale kringloopeconomie
Het PET-afval wordt in de fabriek gesorteerd, gewassen, gedroogd en dan vermalen tot schilfers om die vervolgens te extruderen tot korrels. Met deze korrels maken ze tot slot de nieuwe flessen van de merken van Sources ALMA en haar distributiepartners voor de Belgische markt.
"De Belgische burgers zijn de Europese sorteerkampioenen, want we behalen qua recyclage nu al zo goed als het inzamelingspercentage dat Europa voor 2029 heeft vooropgesteld! Met deze volledig circulaire keten ontpopt België zich tot een heuse pionier: flessen die door Belgische huishoudens worden ingezameld, worden in België gerecycleerd om er water- en drinkflessen voor de nationale markt van te maken! Dankzij onze spitstechnologische verwerkings- en recyclageprocessen kunnen we in opeenvolgende lussen blijven werken om onze PET-flessen nieuw leven in te blazen", aldus CEO Luc Baeyens, Managing Director van ALMA.
Jaarlijks 120 duizend ton minder CO2
Europa legt vanaf 2025 een minimum aandeel van 25% recyclagemateriaal voor PET-flessen op, terwijl dat percentage stijgt tot 30% in 2030. België wil echter vanaf 2025 een aandeel van 50%.
Volgens SUEZ zou elke ton r-PET die de nieuwe fabriek produceert, de CO2-uitstoot met 3 ton moeten reduceren.
De post-consument PET-flessen van Fost Plus zullen van vijf Belgische sorteercentra komen, waaronder Valtris en het geplande PMD sorteercentrum Val'Up in Bergen.
“We zijn bijzonder trots dat we - samen met onze partner Sources ALMA - deze eerste geïntegreerde recyclagefabriek voor PET in België hebben kunnen realiseren. Dit centrum stelt ons in staat om in de hele Belgische waardeketen voor PET aanwezig te zijn èn er een lokale, ambitieuze en circulaire oplossing aan toe te voegen. Onze groepen vullen elkaar bijzonder goed aan en zullen allebei hun specifieke expertise ten dienste van het milieu en de burgers kunnen stellen", zegt Philippe Tychon, CEO van SUEZ Recycling & Recovery Belgium. "Met dit nieuwe partnerschap zullen Sources ALMA en SUEZ ertoe bijdragen sneller gerecycleerde polymeren in België in te voeren en tegelijkertijd het voortouw te nemen in een economie met een lage CO2-voetafdruk", voegt Eric Trodoux, COO van SUEZ R&R Belgium en CTO van SUEZ R&R Northern Europe, toe.
Bezoek de officiële website van SUEZ hier om het volledige persbericht te lezen.
Een dag telt slechts 24 uur, maar iedere zelfstandige kent wel het gevoel dat het er eigenlijk 48 zouden mogen zijn. Onze focus ligt dan ook op de zaken die voor inkomsten zorgen en op de grote kostenposten. Er is geen tijd om die kleine kostenposten ook nog eens te monitoren. Het is een aangenaam gevoel om te ervaren dat Spendless deze zorg op zich neemt. Tegelijk worden dan ook nog eens besparingen gerealiseerd op de grote kostenposten of contracten met grote spelers opengebroken, wat een aanzienlijke meerwaarde is voor ons bedrijf.