Na maanden onderhandelen is de fusie tussen Veolia en Suez beklonken. Ze kondigden maandag 12 april aan een akkoord te hebben over de fusie ter waarde van 20,50 euro per aandeel. Goed voor een totaal plaatje van 13 miljard euro.
Een periode van vijandigheid en wantrouwen
In oktober 2020 nam Veolia het belang van Engie over. Goed voor 29,9 procent van de aandelen van Suez. Na deze overname richtte Veolia z’n pijlers op een volledige overname. Suez liet dit niet zomaar toe en vocht de overname in rechtbanken aan en zette verschillende projecten op ter verdediging.
Op 7 februari 2021 stuurde Veolia een persbericht uit, waarin ze het gedrag van Suez bekritiseerden. Als reactie noemde Suez het toenmalige overnamebod van Veolia (18 euro) illegaal, omdat Veolia in een rechtszaak beloofde de overname 'vriendelijk' te houden. Een woordvoerder van Suez sprak over “une rupture de l’engagement d’amicalité”. Een rechtbank in Nanterre volgde vervolgens in kortgeding de analyse van Suez en schortte het overnamebod op. Frans minister van Economie Bruno Lemaire vond de pogingen van Veolia ook niet kunnen: “Het Frans kapitalisme kan geen oorlog van iedereen tegen iedereen zijn. Iedereen moet redelijk zijn en voeling houden met het algemeen belang, omdat dit over duizenden jobs gaat”.
Toen de Franse beurswaakhond AFM de verdedigingspogingen van Suez begin april 2021 afkeurde, belande de overname in een nieuw stadium. Suez hevelde namelijk de Franse wateractiviteiten over naar een stichting naar Nederlands recht en zette verschillende projecten op met GIP en Ardian Funds dat zelf de activiteiten van Suez zou overnemen voor 11,9 miljard euro. Volgens AFM strookte de reactie van Suez niet met de regels die gelden bij openbare overnamebiedingen.
De overname
Van de 17 miljard euro omzet van Suez wordt voor 7 miljard aan activiteiten ondergebracht in het 'nieuwe Suez' en Meridiam, Ardian en GIP kunnen de activiteiten van dit ‘nieuwe Suez’ kopen. De Franse staatsbank Caisse des Depots en ook de werknemers kunnen participeren.
Wat de precieze impact voor België zal zijn, is nog niet gecommuniceerd.
Veolia België in cijfers:
Suez België in cijfers: