1G
De eerste generatie mobiel netwerken werd gebruikt door de allereerste gsm’s en was revolutionair omdat dit mensen in staat stelde om draadloos te bellen (analoog). De Amerikaanse standaard AMPS verscheen in 1976. Deze generatie werd ook wel Autotelefonie (ATF) genoemd.
2G
De 2G telefoonverbinding, gelanceerd in de jaren ’90, leidde de switch van analoog naar digitaal en vormt de basis van de GSM-standaard (Global System for Mobile communications). Het netwerk heeft een maximum snelheid van 9,6 kb/ s en werd voornamelijk gebruikt om te bellen, sms’en en mms’en (overdragen van media).
3G
De derde generatie mobiele netwerken, gebaseerd op UMTS, kwam eind jaren ´90 op de markt en werd in België door Proximus gelanceerd in 2004. Door de nieuwe frequentiebanden (tussen 1885 en 2025 MHz en tussen 2110 en 2200 MHz) heeft 3G bredere frequenties en stroomsnelheden (max. 4Mb / s) dan 2G, waardoor je o.a. video’s kan bekijken en delen.
4G
De vierde generatie mobiele netwerken, gebaseerd op de technologie Long Term Evolution (LTE), werd eind 2009 door TeliaSonera in Stockholm gelanceerd en heeft een theoretische downloadsnelheid van 50 Mbp/s. In de praktijk beschouwen we een snelheid va 20 Mbp/s als realististisch.
Opensignal vergeleek de download en upload snelheden van 87 landen en publiceerde in 2019 hun rapport. De gemiddelde (4G-) downloadsnelheid is in België met 34,2 mbps bijna dubbel zo hoog als het gemiddelde van 17,6 mbps. Met een uploadsnelheid van 11,9 mbps en latency van 35,3 mbps lijkt België ook goed te scoren.
5G
De vijfde generatie mobiele netwerken zullen met downloadsnelheden van 1 Gbps wel 100 keer sneller zijn dan 4G. Enkele bedrijven maken anno 2020 voor professionele doeleinden reeds gebruik van 5G. Meer info hier.
De
markt bestaat de dag van vandaag veel te veel uit telecommakelaars die
je opbellen voor een vrijblijvende analyse en beweren x % te kunnen
besparen, waardoor er een zekere vorm van scepticisme ontstaat omtrent
de markt. Jullie hebben een overtuigend garantiemodel, geen grote verkooppraatjes, to the point een overzicht
van waar je eventueel nog kan besparen en jullie organiseren statusmeetings.
Bovendien is jullie
service in feite ‘gratis’, want jaarlijks haal je er zeker de
investeringskost terug uit aan besparingen.